Webbranschen kryllar av olika yrkesroller, allt från kreativa till logiska, tekniska till administrativa. Här på Odd Hill arbetar till exempel designers, utvecklare, systemarkitekter och projektledare. Vi vill gärna berätta mer om dessa roller och kommer därför i en serie inlägg att presentera några av våra kära medarbetare. Hur vi hamnade vi egentligen på en webbyrå, hur ser en typisk arbetsdag ut och vad är till exempel det absolut bästa och sämsta med våra jobb? Först ut är en intervju med Olof Johansson, som är backendutvecklare, det vill säga ”the backbone of varje hemsida”.

Vad gör en Backendutvecklare? 
Logik som sker i bakgrunden och funktionalitet som inte alltid syns på webbsidor och webbapplikationer brukar kallas för backend. Backend-utvecklare utvecklar nya funktioner, hanterar tusentals rader kod, tunga datasamlingar och avancerad logik. Inom backend-programmering används ofta programspråken PHP, C#/C++, Java, Python eller Ruby, .NET C#/ASP, Perl etc. Det hör också till det vanliga att backend-utvecklare har djupa kunskaper gällande databaser som MySQL, SQL eller NoSQL (exempelvis MongoDB).
 

Hur länge har du arbetat som utvecklare här på Odd Hill?

- Jag började år 2010, ett halvår efter att byrån uppstått. Vi fick kontakt via Linkedin, där jag lagt upp en jobbansökningsprofil. Egentligen arbetade jag huvudsakligen på ICA och sysslade bara med webbprogrammering på fritiden, då jag gjorde egna CMS-system och hade startat en enskild firma för att ibland kunna göra hemsidor på uppdrag. Men jag visste att hela tiden att mitt mål var arbeta inom webben och jag har inte tittat bakåt sedan dess.

Hur kom det sig att du blev intresserad av just webbutveckling från första början?

- Jag har alltid varit intresserad av IT, datorer och spel och gled in på det av en slump faktiskt. Att utveckla för webben är ju väldigt lättillgängligt eftersom det går att utveckla plattformsoberoende och är något som alla kan ta del av.

Så du är med andra ord mestadels självlärd?

- Ja precis, det mesta har jag lärt mig själv. Den gedigna kunskapen har jag dock fått på gymnasiet, då jag läste IT-programmet med inriktning programmering, men absolut mest har jag lärt under mina år här på Odd Hill.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

- Antingen sätter jag på mig hörlurarna, går igenom dagens uppgifter och knackar kod större delen av dagen. Eller så sitter jag i möte och planerar tillsammans med projektteamet. Som senior backendutvecklare fungerar jag ofta som ett stöd och en länk i den långsiktiga planeringen av ett projekt. Det händer också att jag gör en del kodgranskning. 

Vad är det absolut roligaste med jobbet?

- Jag fullkomligt älskar problemlösning, att fundera ut den bästa lösningen efter en kunds behov och sedan implementera det i kod. Hela den processen, att göra en bra lösning som gör kunden nöjd och att komma fram till bättre lösningar tillsammans med kunden.

Känner du av några nackdelar med jobbet?

- Emellanåt kan det bli att man hoppar mellan olika projekt. Som utvecklare vill jag gärna ha fullt fokus med en start och ett mål, men det är en utopi. Ingen webbyrå kommer undan det tyvärr.

Finns det något särskilt projekt som du varit med och utvecklat här på Odd Hill som du är extra stolt över?

- Helt klart Sedermera-portalen, ett intranät som vi gjort åt Sedermera Fondkommission. Vi kunde inget om deras verksamhet från början och vi gjorde en del fel. Nu har vi gjort om och gjort rätt, vilket har resulterat i ett system som sparar dem pengar, som används dagligen och gör att de slipper väldigt mycket manuellt arbete. Jag brinner helt enkelt för att bygga verksamhetskritiska system.

Finns det några särskilda egenskaper som en backend-utvecklare bör besitta?

- Det gäller att ha tålamod och en positiv syn på problem, det vill säga att se problem som något kul och se vad som kan förbättras. Ett ständigt ifrågasättande är också viktigt, för att på så vis kunna hitta den bästa lösningen. Vidare ska man inte heller vara rädd för att göra fel, eftersom det finns mycket lärdom att hämta i sina misstag.

Har du några tips att delge andra som är intresserade av att arbeta med webbutveckling?

- Först och främst tror jag det behövs ett genuint intresse, mer än att det bara verkar kul och ballt. Är du självlärd kan det vara bra att söka en utbildning för att få kontakter eller söka praktik. Det är framförallt viktigt att komma igång och jobba med konkreta grejer, om så gratis utan lön. Webbranschen skriker efter duktiga utvecklare, så det är bara till att visa framfötterna och ta för sig.