Webbranschen kryllar av olika yrkesroller, allt från kreativa till logiska, tekniska till administrativa. Här på Odd Hill arbetar till exempel designers, utvecklare, systemarkitekter och projektledare. Vi vill gärna berätta mer om dessa roller och kommer därför i en serie inlägg att presentera några av våra kära medarbetare. Nu har det blivit dags för en pratstund med två av våra projektledare - Michaela Nilsson och Jennifer Meurling.

Projektledare
Projektledare

Vad gör en projektledare? 
En projektledares roll är att styra, leda eller koordinera alla aktiviteter och funktioner inom ett projekt. I rollen ingår att stämma av de olika delarna i projektet, rapportera till styrgrupp och se till att saker och ting fångas upp och inte faller mellan stolarna. Till sin hjälp har projektledaren en projektgrupp som oftast består av specialister inom sina respektive områden. Projektledaren ser till att projektet uppnår uppställda mål avseende tid, kvalitet och ekonomi. En projektledare har också till uppgift att engagera och motivera sina medlemmar i projektgruppen så att de utför ett bra arbete och levererar rätt sak i rätt tid, till rätt kvalité. (Wikipedia)

Hur länge har ni arbetat som projektledare här på Odd Hill?

Michaela: - Snart ett år.

Jennifer: - Cirka 2,5 år.

Hur kom det sig att ni blev intresserade av just projektledning från första början?

Jennifer: - Det var faktiskt min medielärare som tipsade mig. Jag ville egentligen bli kommunikatör, medan min lärare sade att att jag kunde satsa på projektledning istället. Så jag sökte en projektledningsutbildning på Malmö Högskola och på den vägen är det. Under praktiken sökte jag mig till Odd Hill och blev sedan kvar här.

Michaela: - Jag läste Medie- och kommunikationsvetenskap, vilket var för akademiskt för min smak. Jag ville göra något mer praktiskt, men insåg samtidigt att jag inte skulle syssla med den kreativa biten utan ha en mer ledande roll, så då föll valet på projektledning. Innan jag hamnade i webbranchen arbetade jag bland annat som projektledare inom film.

Hur ser er typisk arbetsdag ut för er?

Michaela: - Det är svårt att säga, då ingen dag är den andra lik. Helst vill jag börja varje dag med att planera, sortera mina tankar och prioritera vad som måste bli gjort. Sedan gäller det att vara tillgänglig för kollegor och kunder och inte bara vara uppbokad i möten.

Jennifer: - Precis, det gäller att vara flexibel och inte ha ett alltför utstuderat schema. Jag kan komma in på kontoret på morgonen och ha en bild av hur dagen ska se ut, men saker kan vända otroligt snabbt och så blir det inte alls som jag tänkt mig. Varje dag handlar om att bygga relationer och vara tillgänglig för både kunder och kollegor på bästa sätt, inte bara via mejl och telefonsamtal.

Vad är det absolut roligaste med jobbet som projektledare?

Michaela: - Det bästa är onekligen mina grymma kollegor som är helt fantastiska, superambitiösa och engagerade.

Jennifer: - Att alla kollegor är som en familj, det känns som hemma helt enkelt.

Känner ni av några nackdelar med jobbet?

Jennifer och Michaela: - Att alltid behöva vara tillgänglig kan bli till en nackdel emellanåt. Ibland ändras ens prioriteringar på grund av att något affärskritiskt dyker upp och det finns en risk att göra någon besviken. Vi projektledare vill gärna vara alla till lags, men det är ju så klart inte alltid möjligt.

Hur är drömkunden?

Michaela: - Kunder som litar på oss, är engagerade och medvetna och gör ett projekt extra roligt att jobba med.

Jennifer: - Jag håller med. Drömkunden är medveten, driven, uppfinningsrik och respekterar vårt arbete, på samma sätt som vi respekterar deras. Att ha roligt roligt ihop är också viktigt för ett lyckat projekt.

Finns det några särskilda egenskaper en projektledare bör besitta?

Michaela: - Det är av stor vikt att vara ödmjuk, men bestämd. Likaså är det viktigt att förstå människors olikheter, samt att våga ifrågasätta och ställa tusen dumma frågor. Vi kan inte veta allt, men vi ska kunna lite om allt.

Jennifer: - Jag tror att de flesta som blir projektledare har lite av ett kontrollbehov och att det på så vis blir naturligt att söka sig till den rollen. Vi är bra bollplank, vi vet vad kunden vill och är snabba på att få en känsla om vad saker och ting rör sig om. Vidare gäller det att kunna sätta sig in i andras situation, att ha ett filter mellan kund och projektteam, det vill säga att låta saker rinna av och sedan delge kunder eller kollegor.

Har ni några tips att delge andra som är intresserade av att arbeta som projektledare i webb-branschen?

Jennifer: - Ha skinn på näsan. Ingen dör om något går lite snett, så ta det lugnt. Ta gärna hjälp av dina kollegor och prata mycket.

Michaela: - Mingla, bygg kontakter, var trevlig, glad och öppen och sträck ut många händer. Passa på att visa vad du kan om du får chansen.