Målet med utvecklardagen var att lära oss mer om hur öppna data kan användas. För att göra detta mer konkret valde vi att arbeta med Open Stockholm 2014.

Vad är öppna data?

Öppna data är ett Europeiskt initiativ som syftar till att publicera alla data som samlas eller produceras av offentliga verksamheter i hela Europeiska Unionen (EU) till exempel vid universitet och forskningsinstitut: geografisk information, demografisk data (om befolkning o.s.v.) eller väderinformation.

EU tycker att alla invånare ska få tillgång till data för att få chansen att skapa nya produkter eller kombinera data på ett nytt och innovativt sätt och förbättra transparensen.
För oss som webbyrå betyder det att det finns många olika databaser som vi kan använda, utveckla nya idéer eller skapa mervärde för våra kunder.

Vad gjorde vi?

Uppgiften i Open Stockholm 2014 var att utveckla applikationer som antingen förbättrar livet för Stockholmarna generellt, förbättra trafiken och framkomligheten eller skapa mervärde för miljön.

För att komma igång med dagen började vi med databasstudier och snabbt förstod vi mer om vilka information som finns. Flera databaser är användbara (planerade trafikbyggplatser, mötesplatser, vattenkvalitet, soltimmar, o.s.v.) och andra är mindre användbara men inte mindre fascinerande (t.ex. antal blixtnedslag i 1900-talet).

I brainstormingfasen kom vi med idéer om allt från “Stockholmssommar 2014” (en områdebaserad evenemangkalender), en träffpunkt-app för seniorer till “Escape från Sthlm” (till Malmö - självklart). Efter gemensamma diskussioner bestämde vi oss vilka idéer vi ville jobba på:

  • Lekplatsguiden: En app som hjälper föräldrar att hitta den bästa lekplatsen i Stockholm m.h.a. ett antal olika sorteringsfunktioner.
  • Skate Sthlm: Appen visar de bästa skejtplatserna med betyg och statusmeddelanden från aktiva skajtare.
  • Återvinningsguiden: En app som innehåller en guide för att förenkla sopsorteringen och visar de närmsta återvinningsstationerna.

I onsdags lämnade vi in våra tre idéer till tävlingen. Håll tummarna för att vi vinner!

Vav lärde vi oss

Under dagen fick vi chansen att jobba i nya sammansatta team med blandade kunskaper. Alla grupper tog fram en idé med koncept, design och minst några funktionstester. Det var spännande att vi utvecklade hela applikationerna tillsammans från koncept till funktionalitet och vi insåg som vanligt att alla kunskaper är viktiga i ett team (ett team saknade projektledare och var alltid lite för sent och ett annat team hade ingen backendutvecklare så de kunde inte ta fram designen “på riktigt”).

Dessutom blev vi mer bekanta med öppna data och alla förstod mer om vilka för- och nackdelar det finns. T.ex. hade vi ibland lite problem när det gällde aktualitetet av data, eller att beskrivningarna i översiktsdatabasen lovade mer än verkligheten höll.
Lekplatsguiden kan man även tänka sig som en fantastisk chans för Malmö stad!

Länkar om man vill veta mer om Öppna Data (endast på engelska):

  • European Union: Open data http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/open-data-0
  • European Union: Open data rules https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/legal-rules
  • European Union: Digital Agenda https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/legal-rules
  • European Union: Open Data Portal http://open-data.europa.eu/en/data/