Nyheter i Drupal 8 - WYSIWYG

Första projektet i Drupal 8

Sedan ett par månader tillbaka är vi igång med vårt första kundprojekt i Drupal 8. Vi vill gärna dela med oss lite av denna process och därför tar vi i detta inlägg en liten pratstund med våra utvecklare Christoffer & Hannele som är de första på Odd Hill att ge sig an Drupal 8 i skarpt läge. Christoffer är backendutvecklare och Hannele är frontendutvecklare. 

Hur känns det att jobba med Drupal 8?

Hannele: - Det känns jättebra på alla sätt och vis. Kul med mycket nytt och och nya saker att sätta sig in i.

Christoffer: - Det känns gött faktiskt. Fräscht och mycket nytt att lära sig. Det saknas en del moduler som man hade nytta av i Drupal 7, men det öppnar ju bara upp för nya möjligheter och innovation.

Vilka fördelar ser ni med Drupal 8?

Christoffer: - En väldigt stor fördel är att Drupal 8 nu bygger på objektorienterad programmering. Hela systemet är byggt på nytt från grunden, vilket har skapat en ny och modern bas. Det positiva med detta är att de har kunnat använda sig av redan existerande och välfungerande komponenter från till exempel Symfony och resten av PHP-världen, vilket inte var möjligt tidigare.

Hannele: - Rent generellt märks det att hela gränssnittet i Drupal 8 har fått en rejäl uppfräschning i form av grafiska förändringar och responsiv design. Som frontendutvecklare tycker jag det är en stor fördel att HTML5 är inbyggt i core. Det är till exempel mycket enklare att skriva semantisk och bra markup när HTML5-elementen redan finns på plats. Men framförallt innebär HMTL5-anpassningen att det är mycket enklare att hålla en hög nivå av tillgänglighet på en sajt redan från start. Annars är responsiva bilder nog den inbyggda funktion som jag gillar allra bäst. Det gör det möjligt anpassa bilder efter en viss skärmstorlek, exempelvis mindre bildstorlek för mobilskärmar, vilket i sin tur gör att sajten laddar fortare.

Christoffer: - Även Twig är riktigt bra och det faktum att man inte behöver blanda in kod i templates är helt utmärkt, vilket även ökar säkerheten.

Hannele: - Ja, precis. Twig gör det också lättare för frontendutvecklare som kanske inte är så insatta i PHP och så är ju Twig heller inte specifikt för just Drupal.

Hannele: - En annan skön och bra grej med Drupal 8 är att vi kunnat ta farväl av Features som versionshantering. Nu sköter vi hela hanteringen genom några enkla kommandon i terminalen, vilket är oerhört tidssparande.

Har ni stött på några nackdelar med Drupal 8?

Christoffer: - Ekosystemet av moduler har inte riktigt hunnit i kapp och det finns inte stabila releaser till allt ännu. Vidare tycker jag inte att användarupplevelsen har förbättrats nämndvärt, så jag saknar bättre UX, särskilt på admin-gränssnittet.

Hannele: - Jag kan inte annat än hålla med. Just admingränsnittet känns i grund och botten som ungefär samma som i Drupal 7 och är mest kamouflerad med lite ny grafik. Det har ibland även varit lite knepigt att hitta dokumentation och svar på en del frågor eftersom Drupal 8 ännu är så pass nytt.

Vad ser ni fram emot att lära er mer av i Drupal 8?

Christoffer: - Headless Drupal är något som skulle vara väldigt roligt att testa på och att bygga API:er, eftersom man äntligen kan bygga dem på korrekt sätt i Drupal 8.

Hannele: - Jag vill gärna sätta mig in den nya inbyggda WYSIWYG-editorn och dess finesser, men även prova något annat ramverk än Drupal att bygga frontend med.

Har ni några tips till utvecklare som ska börja utveckla med Drupal 8?

Christoffer: - Se till att göra efterforskningar innan du börjar bygga för att kunna åstadkomma det du vill göra. Det finns information, men den är inte superlätt att hitta alla gånger.

Hannele: - YouTube har en del informativa videos som jag har kunnat dra nytta av vad gäller information och svar på frågor. Vidare bör man nog förebereda sig på att en del funktioner och moduler kan saknas. Annars tycker jag faktiskt att det bästa är att bara tuta och köra och lära sig under resans gång.