Erik är glad

Är du redo för Drupal 8 och 9?

maj 10, 2019
Av anonym skribent

Idag används ofta CMS Drupal 7 för att bygga hemsidor. Men för ca ett år sedan släpptes Drupal 8 som erbjuder en förbättrad redaktörsupplevelse med bättre utvecklingspotential. Det är ett modernt system som bygger på objektorienterad kodbas istället funktionell programmering.

Erik Johansson är projektledare och tekniskt ansvarig på Odd Hill och har lång erfarenhet av att arbeta i Drupal 7, php och backend. I nya projekt använder han sig numer av Drupal 8. 

Varför ska man välja Drupal 8?

Det är den mest moderna systemet med den nyaste teknikerna. Som programmerare märker man snabbt att det är mer effektivt då det bland annat är lättare att återanvända funktioner.

Kommer det krävas mycket av utvecklare att lära sig det nya systemet?

En programmerare som enbart använt sig av funktionell programmering kommer nog finna Drupal 8 något rörigt. Men de programmerare som alltid arbetat med objekt såsom exempelvis Java, Ruby har ju vanan inne. 

Har du lärt dig det nya systemet?

Ja, först måste man lära sig de grundläggande principerna och terminologin. Har man arbetat i Drupal 7 har man användning av de specifika Drupal-kunskaperna sedan innan.

Har du fått gå någon utbildning eller har du avsatt tid för att lära dig Drupal 8?

Jag har läst en bok om det. Som utvecklare lär du dig ganska lätt själv genom att pröva sig fram och skapa moduler.

Kommer det innebära någon skillnad även för redaktörer?

Det kommer bli lättare för redaktörer att få en överblick av sitt innehåll, samt över mediahantering av video och bild. Även prestandan kommer vara snabbare.

Kommer Drupal 7 försvinna?

Drupal 7 och 8 kommer inte försvinna men de kommer inte stödjas av säkerhetsuppdateringar eller ny funktionalitet efter november 2021. Jag rekommenderar därför utvecklare att bygga nya sajter i Drupal 8 då det inte går att uppgradera en sajt som är byggd i Drupal 7 med Drupal 8. Däremot kommer det gå att uppdatera en sajt som är byggd i Drupal 8 automatiskt till Drupal 9. Drupal 9 kommer släppas 2020.