Drupal

Drupal 7 och 8 når end of life

sep 6, 2019
Av Michelle Nordqvist

Version 7 och 8 av Drupal når end of life i november 2022. Vad innebär då detta? Jo, med end of life menar man att versionen inte längre stöds officiellt vilket betyder att den inte heller längre får säkerhetsuppdateringar.

Mellan version 7 och högre versioner har man gjort stora förändringar i den underliggande arkitekturen vilket innebär att en migrering eller uppgradering till de högre versionerna inte är möjlig. Det är helt enkelt för stora förändringar i hur systemet är uppbyggt för att detta ska vara möjligt. Detta i sin tur innebär att om er sajt idag är byggd i Drupal 7 kommer det att behöva byggas en ny sajt om ni vill upp till en högre version. Detta har man från och med version 8 åtgärdat så att en uppgradering av systemet fortsättningsvis inte ska vara förenat med stora kostnader.

 

Varför är det viktigt att webbplatsen är uppdaterad?

Om ni inte säkerhetsuppdaterar er webbplats löper den en hög risk för att bli utsatt för attacker och hackas. Detta är särskilt viktigt om ni hämtar in information från era besökare såsom personuppgifter eller emailadresser för nyhetsbrevsutskick. För er och ert företag innebär det att tillgången till er sajt kan hamna i orätta händer. Med lite otur kan detta få stora konsekvenser och kan både ta tid och bli kostsamt att återhämta sig ifrån. 

 

Vilka valmöjligheter har vi om vår webbplats är byggd i Drupal 7?

  • Stanna kvar i Drupal 7 i en webblösning som löper säkerhetsrisk. Detta är naturligtvis ingen väg vi rekommenderar någon att ta.
  • Stanna kvar i Drupal 7 med en försäkring, LTS (Long Time Support) via en tredjepartslösning. Ett förslag på en sådan försäkring är via MyDropWizardsom erbjuder tre nivåer av försäkringar. Vi rekommenderar att man minst väljer “Full service” som kostar 499 dollar per månad. Till denna betalningsplan tillkommer kostnad för implementering av patchen på er webbplats av er webbleverantör.
  • Migrera till version 8

Vilka frågor ska vi ställa oss för att veta vad som är bäst för vårt företag?
Det finns en rad frågor man kan ställa sig för att bättre förstå vilket alternativ som är bäst för er.Hur mycket kommer vi vilja vidareutveckla sajten den närmaste tiden? 

Vi rekommenderar inte att man gör någon större nyutveckling i en version som snart är utdaterad. Vet man med sig att man kommer vilja fortsätta vidareutveckla sin sajt borde man migrera till en högre version. Om man inte vill invänta version 9 kan man man redan nu migrera till version 8 då det kommer vara enkelt att uppgradera till version 9 sedan.

 

Hanterar vi känslig information på sajten? 

Hämtar vi in personinformation, emailadresser, hanterar transaktioner eller har en inloggningsfunktion? Då är det viktigt att er sajt är säkerhetsuppdaterad.Kommer vi göra någon större förändring i vår branding? 

Om ni planerat att göra större förändringar i ert varumärke som kräver ett större ingrepp på sajten kan ni spara tid genom att bygga en sajt på en nyare plattform samtidigt. På samma sätt kan ni som bestämt er för att bygga om er sajt samtidigt passa på att ge ert grafiska uttryck och UX ett lyft.

 

Vilka tillgänglighetskrav har vi på oss? 

Den 23 september 2018 trädde Webbtillgänglighetsdirektivet i kraft och regleras i WCAG, en standard som gäller internationellt. Denna standard ställer krav på att hjälpa de med fysisk eller kognitiv funktionsnedsättning med en bättre mer tillgänglig webb. Alla företag inom offentlig sektor måste sedan september 2019 enligt lag följa WCAGs 2.1 vid byggnation av en ny webbplats. Men det är inte bara offentlig verksamhet som bygger på denna standard. Fler och fler företag har förstått vikten av att ha en webbplats som är mer tillgänglig.
Vilka valmöjligheter har vi om vår webbplats är byggd i Drupal 8? 

Eftersom den nya version 9 bygger på version 8 är det en relativt enkel åtgärd att uppgradera till den högre versionen. Baserat på hur komplex er sajt är, hur stor den är och vilka eventuella specialanpassningar och integrationer ni har kommer arbetet ta allt mellan ett par timmar till en veckas tid.

 

Vad kan vi göra redan nu? 

Baserat på er affärsplan kan ni skapa en långsiktig strategi för hur ni som företag vill utvecklas och om webben har en central plats i den planen. Om ni i denna strategi landar i att det bästa valet för er är att migrera till en högre version kan ni börja planera för detta redan nu. Se över innehållet på er sajt, skulle ni vid en ombyggnation passa på att uppdatera en del av ert innehåll? Vilket innehåll fungerar bra och dåligt idag? Kommer ni behöva nya bilder eller rörligt material? Ni behöver ta fram en långsiktig plan för vad ni vill göra med er webbplats. Vi på Odd Hill hjälper er gärna i detta arbete.
Baserat på hur mycket innehåll ni har på er sajt och hur mycket ni kommer att vilja ändra strukturen på det kan man antingen migrera innehållet automatiskt eller manuellt.

Om er sajt är byggd i Drupal 8 kan ni senare i år uppgradera till 8.8 och scanna sajten för att få information om vilka delar som kommer att beröras av en uppdatering.

 

Vad är nytt i Drupal 8/9? 

Drupal 9 släpps i mitten på 2020. Man har redan i version 8 gjort stora ändringar och dessa har man förbättrat i version 9. Några av de nya funktionerna är:

  • Layout builder - Man kommer kunna bygga upp sitt sidinnehåll friare och är mindre beroende av fasta sidmallar för detta.
  • Bättre mediahantering - Det är enklare än någonsin att arbeta med bilder
  • Nytt administrativt tema - Vilket ökar användarvänligheten för redaktören.
  • Workflows - Stora möjligheter att bygga flöden helt anpassat för att stödja hur ni arbetar med innehållsuppdateringar på ert företag baserat på roller, tex en som skriver innehållet, en annan som godkänner innehållet och en tredje som publicerar innehållet.
  • Inline editing - Förbättrad redigering av innehåll på en sida i vilket visuella fält som helst utan att behöva gå in via backend.

Vill ni veta mer om dessa förbättringar rekommenderar vi er att titta på detta korta Youtube-klipp.