Drupal 9

Uppgradera till Drupal 9

nov 19, 2021
Av Anders Widell

Stödet för Drupal 8 upphörde den 2 november 2021. Drupal 7-sajter har fått respit till den 1 november 2023. Det innebär att dessa versioner av Drupal inte längre stöds officiellt. Säkerhetsuppdateringarna slutar att komma och det är dags att uppgradera till Drupal 9.

Att Drupal 7-sajter fått mer tid på sig beror på att versionen inte går att uppgradera till högre versioner. Mellan version 7 och 8 gjordes så pass stora förändringar att det inte går att migrera eller uppgradera till Drupal 9. Lösningen är helt enkelt att bygga en ny sajt. 

Drupal 8 däremot, kan ganska lätt uppgraderas till version 9. Hur pass enkel eller omfattande en sådan uppgradering blir; beror på hur stor, komplex och specialanpassad webbplatsen är.

Varför är det viktigt att webbplatsen är säkerhets­uppdaterad?

Även utan säkerhetsuppdateringar kommer sajten initialt att fungera som tidigare. Varken besökare eller redaktörer kommer att märka någon skillnad. Men efter tid löper webbplatsen en allt högre risk för att utsättas för attacker. I synnerhet om den hanterar stöldbegärliga användaruppgifter som till exempel personuppgifter, mailadresser eller annan känslig data.

Om webbplatsen skulle hackas kan detta bli kostsamt för företaget i fråga. Inte bara på så sätt att det ofta är komplicerat och dyrt att åtgärda. Vill det sig riktigt illa finns det dessutom risk att förtroendet att varumärket skadas.

Om man inte vill uppgradera?

Drupal 8-sajter är så pass enkla att uppgradera till Drupal 9 att det inte finns några rimliga skäl att låta bli. Det kan ta alltifrån några timmar till en vecka att göra beroende på webbplatsens komplexitet.

Om man däremot har en webbplats byggd i Drupal 7 har man två val:

 1. Stanna kvar i Drupal 7 utan säkerhets­uppdateringar.
  Detta är naturligtvis ingen väg vi rekommenderar någon att ta.
 2. Stanna kvar i Drupal 7 och skaffa sig support  och säkerhets­uppdateringar från en tredje part.
  Detta är en lösning som kallas LTS (Long Time Support). Ett förslag på en sådan försäkring är via MyDropWizard som erbjuder tre nivåer.

Viktiga frågor att fundera på?

Vilket alternativ man väljer beror naturligtvis inte bara på webbplatsens storlek och komplexitet, utan även på hur sårbar man bedömer att ens verksamhet är. Men det finns flera andra saker som är viktiga att beakta.

 • Kommer sajten att utvecklas i framtiden?
  Rent generellt rekommenderar vi att man inte gör nyutveckling i en version som snart är utdaterad. Det är bättre att uppgradera/migrera till en version som stöd i rimlig tid framöver, i detta fall Drupal 9.
 • Hanterar webbplatsen känslig information?
  Känslig information kan vara personinformation, e-mailadresser, transaktioner eller inloggningsfunktionalitet. Är svaret ja, är det viktigt att webbplatsenen blir kontinuerligt säkerhetsuppdaterad.
 • Kommer det att göras förändringar i varumärket?
  Står man inför att göra varumärkesförändringar som kräver större ingrepp på sajten. Då kan man spara mycket tid och pengar på att migrera till Drupal 9 samtidigt. Men även om man inte ska göra sådana förändringar kan en nybyggnation vara ett lysande tillfälle att ge sajtens grafiska uttryck och UX ett lyft.
 • Behöver webbplatsen tillgänglighetsanpassas?
  Detta blir väsentligen enklare och billigare att göra detta i samband med nybyggnation.

Ett lysande tillfälle att lyfta blicken

En uppgradering av plattformen kan också ses som ett bra tillfälle att se över företagets webbstrategi. Det digitala landskapet förändras ständigt och man kan inte räkna med att konkurrenterna sitter stilla i båten. Fungerar webbplatsen bra idag? Gör den det jobb det är tänkt? Är premisserna på vilka den byggdes fortfarande aktuella?

Här är en checklista över saker att göra:

 • Skapa en långsiktig strategi för hur webbplatsen ska hjälpa till att uppnå affärsmålen.
 • Om mätning inte redan görs på webbplatsen, då är detta ett bra tillfälle att komma igång med detta. Det första steget är att definiera vilka KPI:er ska mätas.
 • Ta fram en långsiktig plan för hur webbplatsen ska utvecklas på sikt. Kontakta oss gärna om ni behöver hjälp med detta.
 • Gör en inventering av innehållet på sajten. Hur mycket innehåll finns det? Behöver det uppdateras? Finns det behov att förändra strukturen? Finns det innehåll som inte fungerar som kan tas bort? Behöver bilder eller rörlig media förnyas?
 • Se över hur man arbetar redaktionellt och om saker enkelt kan rationaliseras, kanske rent av automatiseras på ett enkelt sätt.

Vad är nytt i 9? 

Redan i version 8 gjordes ändringar och dessa har man sedan förbättrat i version 9. Några av de nya funktionerna är:

 • Layout builder
  Lättare och friare att bygga upp sidinnehåll med mindre beroende av fasta sidmallar..
 • Bättre mediahantering
  Enklare än någonsin att arbeta med bilder
 • Nytt administrativt tema
  Ökar användarvänligheten för redaktören.
 • Workflows
  Stora möjligheter att bygga flöden helt anpassat för att stödja hur ni arbetar med innehållsuppdateringar på ert företag baserat på roller (en kollega skriver innehållet, en annan godkänner och en tredje publicerar det).
 • Inline editing
  Förbättrad redigering av innehåll på en sida i vilket visuella fält som helst utan att behöva gå in via backend.

Behöver ni hjälp?

Vi på Odd Hill har stor erfarenhet av att uppgradera webbplatser byggda Drupal 7 och 8. Är du nyfiken på hur en sådan uppgradering skulle kunna se ut för er webbplats, tveka inte att höra av dig till oss.
 

 • Olof Bokedal - Operativ chef på Odd Hill
  Kontaktperson
  Olof Bokedal
  Operativ chef