Drupal

Nyheter i Drupal 8 - WYSIWYG

feb 13, 2015
Av anonym skribent

Under februari månad har vi på Odd Hill temamånad i ämnet Drupal 8. Drupal kom ju nyligen ut med en beta och vi närmar oss release candidates, därför ville vi forska mer i ämnet och ta reda på vilka förändringar/förbättringar vi kan vänta oss av systemet. Februaris lunchföreläsningar och utvecklardag handlar därför uteslutande om Drupal 8, och de mest intressanta ämnena tas också upp här i bloggen. Mer att vänta alltså!

WYSIWYG i Drupal 8

WYSIWYG står för “What you see is what you get” och kan närmast förklaras som en textruta som visar redaktören hur texten kommer att se ut medan hen skriver. Man kan likna det vid ett ordbehandlingsprogram (Word, Pages etc) som visar användaren textens formatering. Även bilder, tabeller o dyl kan läggas in direkt i texten.

Även i Drupal kan redaktören formatera text och bild och detta har tidigare hanterats med hjälp av en särskild tilläggsmodul, modulen WYSIWYG. I Drupal 8 kan vi dock glädja oss åt att det välkända biblioteket CKEditor är inkluderat “out of the box”.

Vad innebär då detta?

Förutom stabiliteten av att ha den här funktionaliteten direkt i Drupal Core ger det här oss också betydligt större möjligheter för att konfigurera och hantera systemet efter redaktörers behov. Användargränssnittet är bättre, både för oss och för redaktörer, och vi kan dessutom utveckla egna lösningar för att skräddarsy systemet efter rådande behov.

Stabilitet

Ett nytt filter (ACF - Advanced content filter) har implementerats och detta ger redaktörer möjlighet att kopiera innehåll direkt från exempelvis Microsoft Word. Tidigare har detta varit ett riskmoment då Words egna formatering kunnat komma med och förstöra texten.

Bildhantering

Bilder kan laddas upp och läggas in i texten direkt utan tilläggsmoduler, även bildtext och placering av bilden kan hanteras av Drupal vilket förenklar redaktörsflödet.

“Inline-editing”

Nytt för Drupal 8 är möjligheten att redigera innehåll på plats, s k “Inline editing”. Detta är ett välkommet tillskott eftersom det tillåter redaktörer av enklare s k “katalog-hemsidor” att redigera innehåll direkt där innehållet visas, istället för att ta sig till ett redigeringsformulär.

En nackdel med tillvägagångssättet är att eftersom innehåll kan visas flera gånger på olika platser på en site, kan redaktören råka ändra ett innehåll på exempelvis förstasidan utan att hen ens vet om det. Därför är det viktigt i vår konfiguration av en sådan site att vi begränsar tillgängligheten för en sådan funktion.

Detta öppnar hur som helst upp möjligheter för ny, spännande funktionalitet och stora förbättringar i user experience.

Fler inblickar i Drupal 8 kommer

Fortsätt gärna hålla ögonen öppna på den här bloggen under februari-mars då vi kommer skriva om fler av förbättringarna i den nya versionen av världens bästa CMS!